Facts om ræveskab

​I tiden omkring julemåneden begyndte der at komme et vældigt ”boom” i antallet af diagnosticerede tilfælde af ræveskab.

Her på klinikken har vi i gennemsnit sendt 6 prøver om ugen af sted til et tysk laboratorium for at få enten be- eller afkræftet diagnosen ”ræveskab”.

I mange tilfælde har vi kunnet spare forsendelsen til Tyskland idet vi selv kunne finde miderne i mikroskopet fra en såkaldt ”skrabprøve” som tages fra den angrebne hud.

Sygdommen ”ræveskab” hedder oprindelig bare skab hos hund.

Sygdommen skyldes en lille mide som borer sig ned i huden hvor de graver mange gange og til slut for hunnernes vedkommende lægger æg.

Dette giver naturligvis en ubehagelig hudsygdom med mange symptomer.

Der ses voldsom kløe og hårtab især på benene. Miderne kan sætte sig i ørelapperne og her give et eksem i ørerandene. Hvis man klør en hund på øreranden og ser at hunden begynder at ”trippe” med bagbenet i den samme side, så er der en god chance for at den kan have pådraget sig lidelsen.

Smitten kan komme direkte fra inficerede dyr, men også kontakt med inficerede genstande og ”reder” kan give smitten.

Der går traditionelt 6-10 dage inden kløen begynder at blive markant og kløen topper som regel efter 3-4 uger. Hvis man har mistanke om at familiens hund har ræveskab er det klogt at kontakte klinikken for at få en tid.

Vi vil undersøge om der er symptomer, og hvis dette er tilfældet tager vi enten skrabprøve eller blodprøve. I mange tilfælde tager vi begge dele.

Vi vil så have et svar fra laboratoriet et par dage efter.