Nytårsskyderi, dyrenes skrækscenarie

​Når det bliver december måned og julen står for døren, følger der altid en negativ side med, nemlig nytåret med dets evindelige fyrværkeri, der kan give nogle dyr store traumer på sjælen, fordi de bliver meget bange. Det er en naturlig reaktion hos hunde og katte at føle angst og utryghed over for ukendte lyde som f. eks. fyrværkeri. Denne naturlige reaktion har naturen skabt for at dyrene kan reagere på farlige situationer.

Man anslår at 20-30% af alle hunde lider af lydangst.

Mange tror, at Frygten for fyrværkeri går over af sig selv, dette er dog langt fra tilfældet, tvært imod er det mere sandsynligt, at det bliver værre med tiden. Ud over at de kan reagere kraftigere, kan angsten også udvikle sig til andre lyde eller situationer, som dyret forbinder med fyrværkeri. Et typisk eksempel er torden, som kan udvikle sig til, at dyret også med tiden bliver bange for regnvejr.

Da det drejer sig om mange dyr der lider af denne type angst, er det vigtigt, at man lydtræner sit kæledyr helt fra begyndelsen. Lydfiler som I kan benytte til at træne jeres dyr med kan findes på hjemmesiden velkommenhvalp.dk og Youtube.

Start med at give dyret noget lækkert at spise, der tager noget tid at fortære fx et tyggeben, fyldt Kong legetøj, søgeøvelse med godbidder i snusemåtte eller lignende, på den måde forbindes lydene med noget rart.

Når man træner, skal lydene hele tiden holdes på en volumen, så dyret ikke bliver bange. Træn ofte. Gerne hver dag og øg volumen gradvist. Når man til sidst kan skrue helt op for lyden, skal man begynde, at gøre det hele lidt mere virkeligt, man kan afspille lydene fra andre rum og udenfor(snak lige med naboerne om det), lave forskellige lys med fx lommelygter, discokugler, stjernekastere eller hvad man nu kan finde på.

Hvis man ikke differentierer træningen på denne måde, vil dyret hurtigt finde ud af, at lyden kommer fra højtalerne og effekten af træningen vil gå tabt.

Det er også vigtigt at holde træningen ved lige, det kender vi jo fra os selv. Bare fordi man kunne løbe 10 km for 20 år siden, er det ikke ensbetydende, at man kan det i dag, hvis ikke formen er holdt.

På selve aftenen skal dyret ligge trygt i et aflukket rum hvor gardiner er trukket for og der er musik eller andre lyde som hunden/katten kender på et anlæg der kan “fortynde”evt fyrværkeri-lyde. Luft evt. hunde tidligt så de er mentalt trætte og velstimulerede når bragene begynder.

Husk at man gerne må trøste, men ikke ynke.

Hvis man har et lydangst kæledyr, er det måske en god idet at prøve de nye tryghedsskabende midler. Vi råder over et kosttilskud KALM (kan gives som flydende behandling) eller som tabletter. Dette præparat, som stort set har de samme receptorgrupper i kroppen som Stesolid, skal helst gives i en længere periode før nytår. De gives dagligt i op til en måned før nytårsbragene begynder, de er med til at gøre hunden mere tryg.
Der udover anbefaler vi at sætte ADAPTIL(tryghed skabende feromoner til hund) og FELIWAY (tryghed skabende feromoner til kat) op i hjemmet en måned før nytårsaften.

I de fleste tilfælde hvor dyret ikke er meget bange kan disse midler, som er helt uskadelige, klare problemerne til nytår.
Er problemet imidlertid så stort at de to nævnte midler ikke kan klare det, ja så må man jo kontakte dyrlægen for at få udskrevet stærkere og receptpligtig angstdæmpende medicin. Se her vores protekol og priser under BANGE dyr nytårsaften.
Bortset fra alt skyderiet er nytåret jo en dejlig tid, så trods alt:

Godt nytår fra Frederikssund Dyreklinik.